Kolagen v kloubní výživě

Kolagen v kloubní výživě

Kolageny představují nejrozšířenější skupinu živočišných bílkovin. V současnosti bylo popsáno nejméně 27 rozdílných typů kolagenů. Jako strukturální bílkovina jsou hlavní organickou složkou podpůrného systému živočišného organismu, kostí, chrupavek, šlach, vaziva a kůže. Kromě toho jsou významnou složkou cévních stěn, bazálních membrán, rohovek a některých orgánů těla. Biologický význam kolagenu je tedy velký. Patologické a degradační formy kolagenu jsou příčinou řady nemocí pojivových tkání, označují se skupinově jako kolagenové choroby. Pro tyto choroby je charakteristické, že postihují orgány, jako např. klouby, srdce, cévy, svaly a kůži. Kolagen má významnou funkci i v procesu stárnutí organismu, když orgány, jejichž hlavní organickou složkou je kolagen, nemohou plnit normální fyziologickou funkci.

Kolagen obsahuje značné množství Glycinu, který je v molekule rozložený úplně pravidelně, to znamená, že tvoří každou třetí aminokyselinu v sekvenci jednotlivých řetězců. Toto rozložení umožňuje těsné spojení polypeptidických řetězců do trojnásobné šroubovice. Velké množství této aminokyseliny způsobuje vysoký obsah dusíku v kolagenu.
Hydroxyprolin je pro kolagen charakteristickou aminokyselinou, protože je obsažen ve větším množství jen v této bílkovině. Velký obsah hydroxyprolinu a prolinu, tzv. iminokyselin, je charakteristický pro aminokyselinové složení kolagenu, podmiňuje jeho sterickou rigiditu. Kolagen sice neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, není tedy plnohodnotnou bílkovinou ve smyslu zásobení organismu esenciálními aminokyselinami. Obsahuje však ve zvýšené míře aminokyseliny Glycin – Hydroxyprolin – Prolin, které se v jiných bílkovinách téměř nevyskytují a jejichž syntéza je energeticky velmi náročná.

Kolagen se získává z vepřové, hovězí, drůbeží nebo rybí kůže, kožních štěpů a kostí. Z rostlinných tkání není možné tyto látky získat, neboť kolagen tvoří výhradně živočišné pojivové tkáně a jemu podobná molekula se v rostlinné říši nevyskytuje.

V České republice je velké množství kloubních preparátu s obsahem kolagenu. Shrnující tabulka s fakty o složení kloubních výživ je uvedena níže:

Kolagenní hydrolyzát – kolagenní peptidy jsou kolagenázovou hydrolýzou získané štěpy kolagenu, které jsou specifické ve svém složení a biogenním působení, které je odlišné od štěpů získaných v zažívacím traktu pepsinovým, trypsinovým a chymotrypsinovým štěpením. Kolagenní hydrolyzát se skládá z malých peptidů, jejichž molekulová hmotnost je mezi 500 a 15000 s průměrnou hodnotou asi 3000. Oproti želatině se liší především fyzikálními vlastnostmi. Na rozdíl od želatiny se velmi dobře rozpouští ve vodě a nebobtná. Jinak obsah aminokyselin prolinu, hydroxyprolinu a glycinu je v obou zdrojích stejný a je mnohonásobně vyšší než v běžných potravinách. Vepřové maso například obsahuje 16 krát méně glycinu než kolagenní hydrolyzát a mléko dokonce 220 krát méně.
Nejnovější studie dokládají, že syntéza kolagenu v tenkém střevě je velmi rychlá a výživa ji dokáže zvýšit o více než 66 %.

Nativní kolagen vs. hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagen – kolagenní peptidy (tj. enzymaticky hydrolyzovaný kolagen) je čistý, nativní kolagen specificky štěpený kolagenózou, jehož výsledkem jsou pokaždé stejné řetězce označované jako kolagenní peptidy. Biologická aktivita čistého (nativního) kolagenu a kolagenních peptidů je rozdílná, což bylo doloženo řadou vědeckých publikací.

Oesser a kol. zjistili, že kolagenní peptidy zvyšují syntézu kolagenu typu II chondrocyty o 100%, tj. zdvojnásobují ji již po 11 dnech podávání. Vedle zvýšené syntézy kolagenu způsobené kolagenními fragmenty je možno prokázat i zvýšenou syntézu proteoglykanů v buňkách. Tyto výsledky mohou být zajímavé pro vysvětlení účinku kolagenního hydrolyzátu u degenerativních kloubních chorob. Naproti tomu čistý (nativní) kolagen takový vliv na biosyntézu kolagenu nevykazuje.

Kolagenní hydrolyzát obsahující ve vodě rozpustné kolagenní peptidy, které jsou vstřebávány, krví a lymfou transportovány a využívány k výživě kolagenních pojivových tkání. Suplementace kolagenu resp. rozpustných a vstřebatelných kolagenních peptidů, šetří organismu energii a dodává informace a stavební látky k výživě pojivových tkání – kostí, chrupavek, šlach, vazů a kůže.


Oesser et al, 2003, Cell and Tisse Res. No3,Voll:311, Vliv kolagenních peptidů na metabolismus extracelulární hmoty chrupavky

Tabulka kloubních výživ s kolagenem

Složení Flex Code Premium 500 ml Flex Code sirup 500 ml Cemio Kamzík 60 kapslí GS Condro Diamant 120 tablet Barny’s Triple Blend (Alavis) 700 g Nutrend Flexot 400 g Klokan 60 kapslí Proenzi 3 Plus 180 tablet
Denní dávka 20 ml 20 ml 1 kapsle 2 tablety 1 odměr. (4,5 g) 20 g 1 kapsle 3 tablety
Glukosamin sulfát 2KCL 1500 mg 1500 mg 2122,6 mg 1566 mg 150 mg 4,3 mg 1500 mg
Chondroitin sulfát 1000 mg 1000 mg 585 mg 300 mg 7,9 mg 600 mg
Kyselina hyaluronová (nízkomolekulární) 90 mg 90 mg 20 mg 0,8 mg
Kolagenní bílkovina 10000 mg
Hydrolyzovaný klagen (typ I) 15 mg 20 mg
Hydrolyzovaný klagen (typ II) 200 mg 22,5 mg 20 mg 20 µg
Nativní kolagen I 16 mg
Nativní kolagen II 20 µg 20 µg
MSM 1500 mg 1500 mg 1958 mg 300 mg 900 mg

Flex Code sirup 500 ml

Kloubní výživa Flex Code Sirup

Flex Code Premium 500 ml

Kloubní výživa Flex Code Premium